www.radiologus.hu


dr. Turóczy Gergely
radiológus szakorvos

Főoldal Bemutatkozás Rendelések Betegeknek Orvosoknak Elérhetőség Linkek

Betegeknek

Betegségek Szűrések Mikor érdemes? Vizsgálatok

Vizsgálatok


Hasi-kismedencei ultrahang:

A vizsgálat során áttekintésre kerül a máj, az epeutak, az epehólyag, a hasnyálmirigy, a vesék, a lép, a hasi aorta és környezete, a bélrendszer, a húgyhólyag és a kismedencei szervek (nőkben a méh és a petefészkek, férfiakban a prosztata). Konkrét panaszok esetén az áttekintő vizsgálaton túl az illető terület célzott vizsgálatára is sor kerül.
A vizsgálat előtt 4 órával ne egyen, és csak vizet igyon. A vizsgálat előtt 1 órával ürítse ki a hólyagját, és igyon meg 2-3 pohár vizet. Ezek eredményeként az epehólyag és a húgyhólyag a vizsgálathoz ideálisan telt.


Belek ultrahang-vizsgálata:

Nagy frekvenciás vizsgálófejjel történik. A belek gyulladásos vagy daganatos megbetegedéseinek specifikus vizsgálata, az endoszkópiás vizsgálat (tükrözés) előtt javasolt. Speciális vizsgálat a gáttájék transrectalis (végbélen keresztüli) vizsgálata, végbéldaganat gyanúja, illetve műtét utáni kontrollok esetén.


Emlő-ultrahang:

Nagy felbontású vizsgálófejjel áttekintésre kerül az emlők egésze több síkban és irányban, illetve a környéki nyirokcsomók (a hónalji és a szegycsont melletti nyirokcsomók), valamint a mellkasfal.


Erek ultrahang-vizsgálata:

A nyaki erek vizsgálata során az agyat ellátó erek (a carotis-vertebralis rendszer) részletes vizsgálatán kívül a nyaki lágyrészek és a pajzsmirigy áttekintése is megtörténik.

A végtagi erek vizsgálatakor a láb vagy a kar artériás és venás rendszerének részletes áttekintése zajlik, az esetleges kóros eltérések és az erek funkciójának vizsgálatával.


Pajzsmirigy-ultrahang:

A pajzsmirigy célzott vizsgálata. A mirigy finomszerkezetének felderítése, göbök, ciszták, gyulladás kizárása, illetve a vérellátás meghatározása történik a vizsgálat során.


Nyak és nyálmirigyek vizsgálata:

A nyaki lágyrészek, az esetleges nyaki nyirokcsomók és a nyálmirigyek eltérései ítélhetők meg a vizsgálattal. Nyaki gyulladások, nyálmirigybetegségek kimutatására, garat- és gégedaganatok utánkövetésére is alkalmas.


Ízületek ultrahang-vizsgálata:

Az ízületek, a szalagok, az inak áttekintése, az ízületek funkcionális vizsgálata, sérülések, kopások, gyulladások kimutatása lehetséges.


Izmok, lágyrészek ultrahangja:

Az ultrahanggal tisztán látszik az izmok struktúrája, esetleges sérülés, gyulladás, szakadás nagy biztonsággal diagnosztizálható. A bőr és a bőralja eltérései (zsírdaganat, megnagyobbodott nyirokcsomó stb.) is ábrázolódnak.


Nőgyógyászati és szülészeti ultrahang:

A női szervek vizsgálata hüvelyi vizsgálófejjel, illetve hasfalon keresztül. Áttekinthető a méh és a petefészkek állapota, esetleges gyulladásos folyamatok, myomák, egyéb daganatok, ciszták, tályogok ábrázolhatók.
A terhesség kimutatása, a magzat fejlődésének követése is lehetséges.


3D-4D ultrahang:

Elsősorban a magzatok vizsgálatára szolgáló eljárás. A "hagyományos" 2 dimenziós leképezés során nyert adatokat összegezzük egy térfogati képben, majd ezen a térfogaton belül tudunk a számítógép segítségével "mozogni", ezt nevezzük 3 dimenziós képalkotásnak. Ha a 3 dimenziós képek gyorsan követik egymást, 3D moziról, vagy "4 dimenziós" vizsgálatról beszélünk.


Agyi ultrahang:

Speciális vizsgálat, Parkinson-kór gyanúja esetén végzem.